Συμβουλές για τη σωματική δραστηριότητα στους ενήλικες.

Συμβουλές για τη σωματική δραστηριότητα στους ενήλικες.

Έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές μελέτες ότι η άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των ανθρώπων. Ειδικά η σωματική δραστηριότητα στους ενήλικες αποτελεί διαβατήριο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που μπορεί να αναπτυχθούν με την πάροδο των ετών.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά 2,5 έως 5 ώρες άσκησης την εβδομάδα για ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών.

 

Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται η άσκηση. Ως εκ τούτου, μετά την ηλικία των 65 ετών, συνιστώνται ανεπιφύλακτα τρεις έως πέντε ώρες ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει μυϊκή ενδυνάμωση, εφόσον το επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση και η υγεία σας.

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην πρόληψη μεγάλου αριθμού χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με το CDC και μια δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μεταξύ αυτών των παθήσεων, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτης
  • Στεφανιαία νόσος
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Άγχος και κατάθλιψη

 

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sport and Exercise Psychology δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα στους ενήλικες βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την αισιοδοξία, εάν γίνεται τακτικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμβάλλει στην απελευθέρωση σεροτονίνης και ενδορφινών.

 

 

Για να επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας που περιγράφονται λεπτομερώς παραπάνω και με τη σειρά τους να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, δώστε προσοχή σε αυτές τις οδηγίες:

  • Πριν ξεκινήσετε και στο τέλος της προπόνησής σας, εκτελέστε ασκήσεις διατάσεων για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και να μετριάσετε τον πόνο μετά την άσκηση. Η σημασία των διατάσεων επικυρώνεται από μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο BMJ.
  • Μην κάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε. Η ιδέα της άσκησης δεν είναι να εξαντλήσετε το σώμα, αλλά να το τονώσετε και να το δουλέψετε σιγά-σιγά. Αν δεν έχετε συνηθίσει την άσκηση, ξεκινήστε σταδιακά και αυξήστε το χρόνο και τις απαιτήσεις μέρα με τη μέρα.
  • Μια καλή ιδέα για να ξεκινήσετε είναι το περπάτημα. Ξεκινήστε με 10 λεπτά την ημέρα, στη συνέχεια αυξήστε σε 15 λεπτά και επιταχύνετε το ρυθμό. Όταν αισθανθείτε σε καλύτερη κατάσταση, μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο και να προχωρήσετε ακόμη και σε πιο απαιτητικές ασκήσεις, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία.
  • Με την πάροδο του χρόνου, αρχίστε να προσθέτετε δραστηριότητες ενδυνάμωσης.
  • Βρείτε φίλους ή ενθαρρύνετε το σύντροφό σας ή την οικογένειά σας να ασκηθούν μαζί σας. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychology of Sport and Exercise  αναφέρει ότι το να αθλείστε με παρέα είναι πιο διασκεδαστικό και αυξάνει τα κίνητρα. Μια άλλη εξαιρετική εναλλακτική λύση είναι να ασκείστε σε ομαδικά αθλήματα.
  • Μην θέτετε στόχους. Απλώς επιτρέψτε στον εαυτό σας να προοδεύσει αργά μέσα από τις προπονήσεις σας, χωρίς να θέτετε στόχους που μπορεί να μην επιτύχετε. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και θα σας κάνει να χάσετε το κίνητρο.
  • Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Η άσκηση και η διατροφή πάνε χέρι-χέρι. Αν τρώτε υγιεινά, θα παρατηρήσετε ότι προοδεύετε καλύτερα στην άσκησή σας και θα αισθάνεστε καλύτερα. Ένα σωστό βάρος θα αποτρέψει επίσης πιθανούς τραυματισμούς και θα σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα σε κάθε άσκηση.

 

 

 

Source: meygeia.gr

No Comments

Post A Comment