Συνένζυμο Q10 για τα μαλλιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε..!

Συνένζυμο Q10 για τα μαλλιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε..!

Η από του στόματος συμπληρωματική χορήγηση ουβικινόλης και η άμεση εφαρμογή της στα μαλλιά ενισχύει το τριχωτό της κεφαλής. Μάθετε περισσότερα για το πώς αυτή η ένωση βοηθά την υγεία των μαλλιών.

Σε γενικές γραμμές, όλες οι βιταμίνες που χρειάζονται τα μαλλιά παράγονται από τον οργανισμό. Ωστόσο, ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ενισχυθούν με συμπληρώματα από το στόμα και εμπλουτισμένες τοπικές αμπούλες. Αυτή είναι η περίπτωση για το συνένζυμο Q10 για τα μαλλιά, μια ένωση που συνδέεται στενά με την υγιή ανάπτυξή τους.

Αυτή η θρεπτική προσθήκη συνδέεται επίσης με το έργο του μεταβολισμού, την υγεία της καρδιάς και τη μυϊκή χαλάρωση. Ωστόσο, σε καλλυντικό επίπεδο, ξεχωρίζει για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν όσοι επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την υγεία των μαλλιών. Ποια είναι τα αποτελέσματά του; Πώς χρησιμοποιείται; Διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι το συνένζυμο Q10 και από ποιες πηγές μπορεί να ληφθεί;

Το συνένζυμο Q10, “ουμπικινόλη” ή “CoQ10” ορίζεται από το Nutri-Facts ως μια λιποδιαλυτή ένωση που αποθηκεύεται στους ιστούς του σώματος. Είναι παρόμοιο με μια βιταμίνη, αλλά το γεγονός ότι το σώμα είναι σε θέση να το συνθέσει κάνει τη διαφορά.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, βρίσκεται μέσα στα μιτοχόνδρια και είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της αναπνοής των κυττάρων. Μέσω αυτής, η ενέργεια από λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες μετατρέπεται σε κυτταρικό καύσιμο.

Ωστόσο, παρόλο που παράγεται φυσικά, είναι δυνατόν να το καταναλώνουμε σε χάπια, σκόνες και ορούς. Ομοίως, υπάρχουν τρόφιμα που το παρέχουν σε μικρές ποσότητες. Για παράδειγμα, τα ακόλουθα:

  • Γαλοπούλα
  • Φρούτα
  • Σολομός
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Όσπρια
  • Σταυρανθή λαχανικά
  • Σουσάμι
  • Ελαιόλαδο, έλαιο σταφυλιού και σόγιας

 

Εάν τα επίπεδα του CoQ10 είναι χαμηλά, το άτομο τείνει να κουράζεται πιο γρήγορα, να αισθάνεται μυϊκή αδυναμία, να βιώνει λιγότερες αντοχές και να εμφανίζει πρόωρη γήρανση του δέρματος και των μαλλιών.

Σχετικά με το τελευταίο σημείο, είναι ένα από τα βασικά συστατικά πολλών θεραπειών για τα μαλλιά που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ζωτικότητας των μαλλιών και στη διακοπή της τριχόπτωσης.

Αν και το συνένζυμο Q10 παράγεται με φυσικό τρόπο, μπορεί επίσης να ληφθεί από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα.

 

Οι επιδράσεις του συνένζυμου Q10 στα μαλλιά

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος CoQ10 από μόνη της δεν θα αλλάξει εντελώς την εμφάνιση των μαλλιών. Είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε άλλες μεθόδους φροντίδας και να δώσετε προσοχή στη διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτρέψετε την αποκατάσταση των εύθραυστων, πορωδών και θαμπών μαλλιών.

 

Προωθεί τη ροή του οξυγόνου

Η λήψη του συνένζυμου Q10 βοηθά στην οξυγόνωση του τριχωτού της κεφαλής. Εκεί το δέρμα απαιτεί αρκετό οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και την ενίσχυση των τριχοθυλακίων.

Αυξάνει την παραγωγή κερατίνης

Το Ιατρικό Λεξικό της Clínica Universidad de Navarra εξηγεί ότι η κερατίνη είναι μια αδιάλυτη πρωτεΐνη που αποτελείται από πολυπεπτιδικές αλυσίδες. Είναι επίσης το κύριο συστατικό των μαλλιών και των νυχιών.

Έρευνα στο International Federation of Cosmetic Chemists Societies Journal αποκάλυψε ότι το συνένζυμο Q10 είναι ένα ισχυρό βιοενεργό που διεγείρει τις διάφορες κερατίνες των μαλλιών, ειδικά εκείνες που ελαχιστοποιούνται από τη γήρανση στους θύλακες των τριχών.

Σαμπουάν, τονωτικά και αμπούλες λάμψης εμπλουτισμένα με CoQ10 συνιστώνται για τη φροντίδα των μαλλιών, καθώς περιέχουν αντιγηραντικές ιδιότητες που βασίζονται στις κερατίνες.

Συμβάλλει σε έναν αποτελεσματικό μεταβολισμό

Το συνένζυμο Q10 παίζει θεμελιώδη ρόλο στην απόκτηση ενέργειας μέσω των κυττάρων, γεγονός που τονίζεται από την Ισπανική Εταιρεία Ιατρικής κατά της γήρανσης και της μακροζωίας.

Καθώς περνούν τα χρόνια, τα επίπεδα αυτής της ένωσης μειώνονται, οπότε υπάρχει μικρότερη ενεργειακή απόδοση. Εάν η κυτταρική ενέργεια δεν επαρκεί, ο μεταβολισμός υποφέρει, και αυτό εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η αδυναμία των τριχοειδών αγγείων.

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Offarm, ορισμένες ασθένειες και η ηλικία προκαλούν οξειδωτικό στρες. Η ουμπικινόλη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό με τη δύναμη να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Με αυτόν τον τρόπο το CoQ10 προστατεύει τον θύλακα της τρίχας από τις βλάβες που προκαλούνται από τη διαδικασία της γήρανσης, τις τοξίνες και τη ρύπανση.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις θεραπείες μαλλιών με συνένζυμο Q10

Αν και το συνένζυμο Q10 μπορεί να αποτελέσει μέρος της θεραπείας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν το έχει εγκρίνει ως φάρμακο. Ωστόσο, διανέμεται ως συμπλήρωμα διατροφής και συνιστάται από επαγγελματίες υγείας.

Αυτή η από του στόματος ένωση μπορεί να ληφθεί σε μαλακά τζελ, κάψουλες και σκόνες. Η τοπική εφαρμογή γίνεται με τριχοειδείς ορούς. Στην περίπτωση των δισκίων, οι δόσεις πρέπει να συνταγογραφούνται αυστηρά από γιατρό.

Οι αμπούλες απευθείας στα μαλλιά πρέπει να χρησιμοποιούνται στο σπίτι ή ως μέρος των ενυδατικών θεραπειών που εφαρμόζουν οι ειδικοί.

Το συνένζυμο Q10 από μόνο του δεν μπορεί να επιδιορθώσει τα μαλλιά. Είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται η χρήση του με άλλα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση και την κατανάλωση της ουμπικινόλης;

Τα συμπληρώματα του συνενζύμου Q10 για τα μαλλιά δεν προκαλούν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, καθώς πρόκειται για μια ουσία που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που θα μπορούσε να προκαλέσει σχετίζονται με κοιλιακό πόνο, ναυτία και στομαχικές διαταραχές.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει απαραιτήτως να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με τη λήψη CoQ10. Επίσης, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά και στατίνες, επειδή το συνένζυμο θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με αυτά τα φάρμακα.

Τι να θυμάστε;

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα συμπλήρωμα που μπορεί να συμβάλει στην υγεία των μαλλιών, αρκεί να συμπληρωθεί με άλλες φροντίδες, όπως η χρήση κατάλληλων προϊόντων, η καλή διατροφή και η προστασία από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτή τη στιγμή, αποτελεί μέρος αρκετών θεραπειών για τα μαλλιά για τη θρέψη και την επανόρθωσή τους.

 

 

Πηγή: meygeia.gr

No Comments

Post A Comment