Το άγχος γκριζάρει τα μαλλιά σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ !!

Το άγχος γκριζάρει τα μαλλιά σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ !!

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ από μια ομάδα νευρολόγων διατυπώνει πως το άγχος κάνει γκρίζα τα μαλλιά εξαιτίας της λειτουργίας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Θα σας πούμε τα πάντα γι’ αυτά τα ευρήματα στο σημερινό μας άρθρο.

Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι υπέθεταν ότι το άγχος κάνει γκρίζα τα μαλλιά. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση δεν έγινε δημοφιλής λόγω έλλειψης επιστημονικής βάσης. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ απέδειξε ότι δεν πρόκειται για μύθο αλλά για την πραγματικότητα.

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι στην ιστορία οι οποίοι ανέφεραν ότι το άγχος κάνει γκρίζα τα μαλλιά. Ένας από τους διασημότερους είναι αυτός της Μαρίας Αντουανέτας, της Βασίλισσας της Γαλλίας που εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Λέγεται ότι μόλις μια νύχτα νωρίτερα όλα της τα μαλλιά έγιναν γκρι.

Ένας ακόμη διάσημος μύθος είναι αυτός του Τόμας Μουρ για τον οποίον λέγεται ότι άλλαξε σημαντικά η όψη του μόλις σε μία νύχτα. Για την ακρίβεια, πολλοί άνθρωποι έχουν δει ένα άτομο να περνά μια προσωπική κρίση και να δείχνει γηραιότερο στη συνέχεια. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αλήθεια: το άγχος κάνει γκρίζα τα μαλλιά.

Το άγχος κάνει γκρίζα τα μαλλιά

Μια ομάδα επιστημόνων από το Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ya-Chieh Hsu, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο NatureΣε αυτή, φαίνεται ότι έπειτα από αρκετές δοκιμές και μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άγχος κάνει πραγματικά γκρίζα τα μαλλιά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η ομάδα των νευρολόγων δεν υποστηρίζει απλά την άμεση επιρροή του άγχους στο γκριζάρισμα των μαλλιών, αλλά αναγνωρίζουν και τους μηχανισμούς που το προκαλούν. Πρόκειται για τεράστια ανακάλυψη.

Το άγχος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει πολλές μελέτες γι’ αυτό το φαινόμενο. Το άγχος έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες. Η επίδρασή του στην εξωτερική εμφάνιση ήταν προφανής, αλλά αυτή η μελέτη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας τις τελείες.

Άνδρας στο γραφείο πιάνει το κεφάλι του
Μια μελέτη του Χάρβαρντ συνδέει την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών με το άγχος.

 

Ένα αποκαλυπτικό πείραμα

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ έκαναν πειράματα σε ποντίκια αρχικά. Έψαχναν για τις πιθανές επιρροές του άγχους στο γκριζάρισμα των μαλλιών, αλλά και για τις διάφορες σωματικές αλλαγές που προκαλεί το άγχος.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν προκαλώντας άγχος στα ποντίκια. Για να γίνει αυτό τους έκαναν ένεση με μία ένωση που ονομάζεται ρεσινιφερατοξίνη. Αυτή η ουσία διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του άγχους.

Οι ειδικοί ξεκίνησαν με την υπόθεση πως το άγχος προκαλεί μια ανοσολογική επίθεση στο σώμα των ζώων και αυτή κατέληξε να επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν χρώμα. Πίστεψαν ότι αυτός ήταν ο τρόπος λειτουργίας. Όμως, τους περίμενε μια έκπληξη, καθώς κάποια ποντίκια δεν είχαν ανοσοκύτταρα πλέον αλλά συνέχιζαν οι τρίχες τους να γίνονται γκρι.

Ερχόμενοι αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση οι επιστήμονες αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα επινεφρίδια των ποντικιών ώστε να μη μπορούν να παράγουν κορτιζόλη. Έπειτα, τα εξέθεσαν σε αγχωτικές καταστάσεις και συνέβη κάτι αναπάντεχο: συνέχιζαν οι τρίχες τους να γίνονται γκρι.

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;

Γυναίκα με γκρίζα μαλλιά
Τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται εξαιτίας της έλλειψης χρώματος στα κύτταρα των θυλάκων της τρίχας.

Η ομάδα των νευρολόγων άρχισε να διαγράφει πιθανότητες, και τελικά, εστίασαν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της ανταπόκρισης πάλης ή φυγής του σώματος. Τα νεύρα που συγκροτούν αυτό το σύστημα διακλαδίζονται και βρίσκονται σε κάθε θύλακα τρίχας του δέρματος.

Μετά από αρκετές αναζητήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν έρχονται αντιμέτωπα με αγχωτικές καταστάσεις, αυτά τα νεύρα απελευθερώνουν μια χημική ουσία που ονομάζεται νορεπινεφρίνη. Αργότερα, αυτή η ουσία απορροφάται από τα βλαστοκύτταρα τα οποία αναγεννούν το χρώμα των μαλλιών και βρίσκονται κοντά σε αυτά τα νεύρα.

Η νορεπινεφρίνη προκαλεί υπερβολική ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι πως τα ίδια κύτταρα παράγουν περισσότερο χρώμα απ’ ότι χρειάζεται και έτσι εξαντλούνται τα αποθέματα. Αφότου συμβεί αυτό, αυτά τα κύτταρα δε μπορούν ν’ αναγεννηθούν. Έτσι, οι τρίχες αρχίζουν να βγαίνουν χωρίς χρώμα.

 

Το άγχος κάνει γκρίζα τα μαλλιά – Τι να περιμένετε

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι αυτή η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Γι’ αυτό, μόλις χάσετε αυτά τα βλαστοκύτταρα δεν υπάρχει γυρισμός: το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το άγχος κάνει γκρίζα τα μαλλιά, αλλά και τον ακριβή τρόπο, όμως δεν είναι ακόμη σίγουροι οι επιστήμονες για τον λόγο.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη καθώς ανάγκασε τους επιστήμονες να ξεκινήσουν νέες έρευνες σχετικά με την επίδραση του άγχους σε διαφορετικούς ιστούς του σώματος. Η έρευνα αυτή βοηθά να ξεκαθαρίσει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το άγχος και τις επιπτώσεις του.

Όλα αυτά είναι ένα βήμα μπροστά στο μέλλον στο οποίο μπορούν ν’ αναπτυχθούν μέθοδοι που θα μας επιτρέψουν ν’ αντιστρέφουμε τις επιπτώσεις του άγχους. Για την ώρα, η υπεύθυνη της μελέτης συνιστά να ζούμε ήρεμα και με λιγότερο άγχος. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν ανησυχούμε πολύ υπάρχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα.

 

 

Source: meygeia.gr

No Comments

Post A Comment